Ξεκινά το επιχειρησιακό σχέδιο UNICGRAPES
Το έργο θα εκκινήσει με μια επισκόπηση των εμποδίων και της προοπτικής αξιοποίησης των εν λόγω ποικιλιών μέσω συνεντεύξεων με όλα τα οινοποιεία της Περιφέρειας. Παράλληλα, κατά την έναρξη του έργου θα γίνει η επιλογή αμπελώνων και δειγματοληψία φυτικού υλικού για τη μοριακή ταυτοποίηση. Η γενοτύπιση των ποικιλιών θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «μοριακού profil αναφοράς» το οποίο είναι χρήσιμο για την ταυτοποίηση και κατασκευή δενδρογραμμάτων που θα αποτυπώνουν τη γενετική συγγένεια ή μη των δειγμάτων. Κατά την περίοδο ωρίμανσης των ραγών θα γίνεται έλεγχος ωρίμανσης (μέσω της ανάλυσης των σακχάρων και pH) και όταν τα σταφύλια φτάσουν στη βέλτιστη τεχνολογική ωριμότητα θα γίνει συγκομιδή των απαιτούμενων ποσοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν σε μικρο-οινοποιήσεις. Ακολούθως, θα γίνουν οι μικροοινοποιήσεις στο πειραματικό οινοποιείο του ΕΟΑΠ καθώς και στα οινοποιεία. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οινοποίησης θα πραγματοποιηθούν χημικές αναλύσεις και η ποσοτικοποίηση πτητικών ενώσεων (με φασματομετρία μάζας (GC-MS) στους οίνους των αυτόχθονων ποικιλιών η οποία θα δώσει την πιθανή επιρροή των διαφορετικών terroirs και το αρωματικό προφίλ της κάθε ποικιλίας. Θα ακολουθήσει οργανοληπτική αξιολόγηση των οίνων από πάνελ που θα αποτελείται από μέλη του ΓΠΑ, από sommelier και opinion leaders. Η εφαρμογή της παραπάνω μεθοδολογίας θα τροφοδοτήσει με επαρκή στοιχεία τους συντελεστές του αμπελο-οινικού κλάδου της Περιφέρειας για την στοχευμένη αξιοποίηση των γηγενών ποικιλιών
